fbpx

Sărbătoarea: punte între trecut, prezent și viitor!

Home / Inscriere scoala / Sărbătoarea: punte între trecut, prezent și viitor!

„De nar fi fost Domnul de partea noastră, să spună Israel acum!”

Psamul 124:1

În data de 03 iunie, tocmai din Afganistan am primit o fotografie cu o farfurie pe care erau așezate patru prăjituri, iar expeditorul, o absolventă din promoția 2014 -2016, își exprima astfel atât deprinderea de a practica disciplina spirituală a sărbătorii, despre care a studiat la școala de misiune, cât lauda lauda la adresa Domnului pentru harul de a fi slujit deja de patru ani în această țară asaltată de atentate teroriste.

În cartea sa Discipline Spirituale, Richard Foster afirmă că „sărbătoarea aduce bucurie în viețile noastre, iar bucuria ne face puternici” și subliniază că „mijlocul obișnuit prin care Dumnezeu ne dă bucuria Sa constă în răscumpărarea și sfințirea împrejurărilor obișnuite ale vieții umane.”

Și dacă suntem încurajați să răscumpărăm împrejurările obișnuite ale vieții, cu atât mai mult suntem determinați să celebrăm capitolele care alcătuiesc traseul unei promoții sau chiar istoria unei instituții. În acest articol vom prezenta succinct două evenimente care, la finalul acestui an școlar, ne-au adus la tronul lui Dumnezeu cu laudă și mulțumire.

Primii 20 de ani ai școlii noastre

În ziua de 12 iunie a avut loc aniversarea a 20 de ani de la înființarea școlii de misiune. Era luna ianuarie, anul 2001, când „Școala de misiune și Evanghelizare Dobrogea” (SMED), actual Centrul Român de Studii Transculturale (CRST), și-a început programul de instruire misionară, anticipând că Domnul va chema tineri români care să fie instruiți în această școală și să fie apoi trimiși în evanghelizare și misiune transculturală. Am început cu puține resurse, dar cu multă credință, am experimentat diverse provocări, dar și o dezvoltare frumoasă. Cu sprijinul oferit de mulți profesori, parteneri, lideri, angajați ;i voluntari, prin această instituție au fost pregătiți 210 absolvenți. La acest moment, aproape 25% dintre ei vestesc Evanghelia în 27 de națiuni. Am considerat că este responsabilitatea noastră să ne întoarcem către Dumnezeu cu mulțumire pentru marea Sa credincioșie exprimată față de școala de misiune în toți acești ani și să celebrăm aceste două decenii de existență, în ciuda contextului restrictiv al pandemiei.

Pornind de la cuvintele psalmistului David, rugăciunea înălțată de către directorul școlii cu ocazia acestei aniversări a inclus și următoarea declarație: „De n-ar fi fost Domnul de partea noastră … de mult s-ar fi închis această școală!” Această afirmație așează un Eben-Ezer înaintea celor care cunosc etapele dificile din istoria acestei școli, evidențiind faptul că de la piatra de temelie și „până aici, Domnul ne-a ajutat”, dar face apel și la a continua să facem o slujire în smerenie, cu genunchii plecați, în semn că depindem în totalitate de Hristos pentru un viitor binecuvântat, deși necunoscut!

Datorită restricțiilor pandemiei, aniversarea s-a desfășurat în două etape. Prima etapă a avut loc la campus, unde, în zorii zilei, studenții, echipa și bordul CRST s-au adunat în curtea școlii și au declarat prin cântare “Ce har măreț e Isus, Salvatorul … tot ce sunt sunt prin harul Său!”, au înălțat apoi prin rugăciunea “Tatăl Nostru” pe Cel a Cărui Împărăție veșnică o așteptăm să vie și o extindem prin lucrarea de misiune, iar în final, președintele CRST, pastorul Ghiță Rițișan a rostit declarația de dedicare a campusului pentru ca încă odată, spre Gloria Domnului, să răsune în urechile celor prezenți, scopul pentru care există această școală. Apoi, intrând în sala de clasă, au urmat momente înălțătoare de închinare înaintea lui Hristos, rugăciuni de mulțimire și laudă exprimate în urma îndemnurilor rostite prin câțiva frați din bordul de conducere, frați profesori, misionari, membri ai echipei și absolvenți ai școlii.

A doua etapă a avut loc în cadrul Bisericii Penticostale “Râul Vieții”, unde au participat aproape 25% dintre absolvenții școlii, o bună parte dintre pastorii bisericilor Penticostale din Constanța, câțiva parteneri de lucrare, dar și familiile absolvenților din această promoție. Cuvinte speciale au fost rostite din partea fratelui Andrei Miron, pastorul Bisericii Penticostale “Farul”, biserică în care școala de misiune și-a desfășurat activitatea în perioada 2001-2007. De asemenea, fratele Mihai Dumitrașcu, președintele Comunității Regionale Penticostale din Constanța (CRPC) și pastorul Beni Micle, directorul școlii Biblice Matthetis din cadrul CRPC au adresat urări prețioase.

Chiar dacă restricțiile de călătorie și vârsta înaintată a unor parteneri și profesori au împiedicat participarea fizică a invitaților internaționali, ultimul an ne-a constrâns să folosim tehnologia la scară globală și astfel, prin mesaje video, ne-au fost adresate multe cuvinte de apreciere, dintre care menționăm doar câteva:

“Acum 20 de ani locuiam în România împreună cu soțul meu, Cameron Wilson. Atunci am realizat că pentru credincioșii din această țară misiunea însemna să înceapă o biserică în următorul sat sau oraș, dar nu realizau atunci că misiunea include, de asemenea, o chemare de a duce Evanghelia celor ce nu au auzit niciodată de Numele lui Isus. Acum vedem roadele acestei viziuni și numai Dumnezeu știe câți vor fi căștigați pentru Hristos prin slujirea voastră” – Marvel Wilson, co-fondator al organizației Discover Your Mission Services.

“Prin pregătirea pe care ați oferit-o studenților CRST ați amprentat puternic lumea și câmpul de misiune. Întotdeauna privim spre România ca la un model de formare și trimitere a misionarilor, pentru că v-ați dezvoltat mult într-un timp scurt și ați schimbat astfel paradigma organizațiilor de trimitere a misionarilor” – Brad Walz, președintele World Assemblies of God Fellowship Mission Commission.

 “Îmi place să predau la această școală pentru că este foarte rar să găsești o instituție chemată specific la a instrui lucrători pe care să-i trimită la popoarele cel mai puțin evanghelizate, dar și pentru că îmi place să observ transformarea care are loc în studenți atunci când realizează simplitatea, relevanța și frumusețea conceptului de bivocaționalism în misiune! Felicitări pentru acești 20 de ani și binecuvântări pentru următorii 20 de ani. Viitorul este la fel de strălucitor precum promisiunile lui Dumnezeu” – Stefan R., profesor misionar bivocațional.

Traseul promoției marcate de pandemie

În ziua de duminică, 13 iunie, în cadrul Bisericii Penticostale “Maranata” din Murfatlar, a avut loc și festivitatea de absolvire a promoției 2019-2021. Este prima dată când școala noastră a organizat această ceremonie în cadrul unui serviciu divin de biserică și a fost o experiență deosebit de încurajatoare, motiv pentru care suntem foarte recunoscători conducerii bisericii “Maranata”, care ne-a arătat o ospitalitate distinsă.

Deși, pe fondul pandemiei, această promoție a cunoscut șocuri multiple generate de starea de urgență, anularea călătoriei de misiune pe termen scurt, închiderea școlii, continuarea instruirii de acasă în format online, revenirea la campus unde, dacă nu ar fi fost suficiente cerințele din regulamentul studentului, s-au adăugat și cele sanitare precum purtarea măștii, păstrarea distanței fizice, plecarea din campus doar cu bilet de voie și testarea periodică. Dar au ajuns cu toții să îmbrace roba absolvirii și să intre în prima zi din rolul de absolvenți CRST. Spre deosebire de alte absolviri, anul acesta despărțirea de absolvenți nu a fost marcată de întrebarea: “oare când ne vom revede?”, ci mai degrabă, a fost marcată de sărbătorirea faptului că cinci dintre cei nouă absolvenți, prin Agenția Penticostală de Misiune externă (APME) sunt deja misionari acreditați pentru Niger, Tailanda și Liberia, iar în următoarele luni se vor acredita alți trei absolvenți, deciși deja să ajungă în Uzbekistan, Bangladesh și China. Iar dacă și ultimul absolvent, care va face o călătorie de misiune în Maroc în luna septembrie, va primi confirmarea de a sluji acolo pe termen lung, vom avea prima promoție din istoria aceasta de 20 de ani, care integral se va fi acreditat și va fi plecat pe câmpul de misiune! Iar acest lucru ne va menține permanent “în sărbătoare”!

“În sărbătoare”, un mesaj inspirat din cartea profetului Hagai, a fost și titlul cursului festiv al promoției 2019-2021, susținut în ziua absolvirii de către profesorul Daniel Bujeniță, care încă din 2008, predă studenților de anul I cursul “Introducere în Vechiul Testament.”

Chiar dacă aniversările școlii le vom planifica în viitor la cinci sau la zece ani, festivitățile de absolvire rămân evenimentele anuale ale școlii. Din perspectiva antropologului creștin Tom Steffen, absolvirea este un fel de “ritual care leagă trecutul de prezent și prezentul de trecut … oferă puterea, curajul și nădejdea de a intra într-un viitor netraversat, contând pe tradițiile testate în trecut.”

Iar dacă am subliniat că școala aceasta nu s-a închis prematur, pentru că Domnul a fost de partea noastră, includ în încheiere faptul că în cadrul acestei absolviri, Domnul ne-a transmis prin Hagai 2:4-5 un mesaj de responsabilizare pentru modul în care lucrarea școlii trebuie să conținue:

“Acum fii tare, Zorobabel!”, zice Domnul. “Fii tare şi tu, Iosua, fiul lui Ioţadac, marele preot! Fii tare şi tu, tot poporul din ţară”, zice Domnul, “şi lucraţi! Căci Eu sunt cu voi”, zice Domnul oştirilor. “Eu rămân credincios legământului pe care l-am făcut cu voi când aţi ieşit din Egipt şi Duhul Meu este în mijlocul vostru; nu vă temeţi!”

Chiar dacă viitorul este necunoscut și netraversat, Domnul ne cheamă să fim tari, să lucrăm cu sârguință, să contăm pe credincioșia Sa, să ne lăsăm călăuziți de Duhul Sfânt și să nu ne temem, “căci Eu sunt cu voi”, zice Domnul oștirilor! Amin!

 

Ileana-Ina Hrișcă

Director Executiv al Centrului Român de Studii Transculturale