Cele șase săptămâni din programul Studiile Internaționale de Islam din România (SIIR) s-au încheiat la data de 11 octombrie 2019. În ultimele două săptămâni, pe lângă studenții CRST și participanții români, au beneficiat de cursurile SIIR și doi frați din Cehia, unul dintre ei fiind păstor într-o biserică locală, iar celălalt fiind misionar între kurzii din Irak. Experiența lor de învățare la SIIR nu a fost una obișnuită, motiv pentru care misionarul din Irak a spus: „am revenit în Cehia pentru câteva săptămâni, timp în care am aflat de oportunitatea de a participa la cursurile de islam din Constanța. Am fost uimit că la aceste cursuri predau vorbitori recunoscuți la nivel mondial, autori ale unor cărți deosebite pe care am avut ocazia să le citesc. Acum am avut posibilitatea să le ascult prelegerile pline de experiențe de succes din lucrarea lor pe termen lung pe câmpul de misiune. Chiar dacă am fost la o școală din România, predarea s-a făcut în limba engleză, cu traducere în limba română. Am constatat că și în situația în care un participant nu cunoaște limba engleză foarte bine, timpul de traducere oferă câteva secunde pentru procesare și pentru luarea notițelor. Aceste cursuri nu ar trebui să fie o oportunitate măreață doar pentru români, ci și pentru restul Europei. Este obligatoriu ca orice candidat la lucrarea de misiune printre musulmani să participe la aceste cursuri.” – Benjamin V.
În zilele de 12-15 noiembrie, la Kiev, s-a organizat consultarea Misiunii Penticostale Europene (PEM) din acest an. În jur de șaptezeci de lideri din Europa de Est și din Europa de Vest s-au unit în rugăciune și s-au focalizat pe subiecte care vor face posibil ca, împreună, să formăm parteneriate în care fiecare membru PEM să își ofere experiența, resursele umane și materiale, ca și platformele de pregătire și de trimitere a misionarilor pentru a-i ajuta pe cei chemați la misiune să ajungă cât mai curând la cele 275 de grupuri etnice neatinse cu Evanghelia, grupuri pentru care PEM și-a asumat responsabilitate!
CRST a fost din nou invitat de a-și deschide porțile pentru pregătirea creștinilor chemați la misiune, creștini care provin din țări europene unde încă nu sunt școli de misiune. Prin directorul școlii noastre, PEM a primit acordul să facă publice candidaților europeni la misiune toate cursurile de la CRST care se vor preda în limba engleză.
Ileana-Ina Hrișcă, Director Executiv
Modalități naturale de a ajunge cu Evanghelia la grupurile etnice neatinse!
Luna noiembrie a debutat la CRST cu a X-a ediție a simpozionul de misiune cu tema „Autosusținerea pe câmpul de misiune.” Dr. Bob Stefan, invitatul care ne-a determinat să alegem tema simpozionului, a vorbit în sesiunile sale despre „Perspectiva lui Isus cu privire la bani” și despre „Corectitudinea morală a afacerilor,” argumentând că: „înființarea unei afaceri sau ocuparea unui loc de muncă facilitează misionarilor relații naturale cu localnicii dar și moduri naturale de a împărtăși Evanghelia, rezolvând astfel tensiunea întrebărilor care vin din partea localnicilor cu privire la scopul pentru care misionarul a venit în țara lor.”
Partea exegetică a subiectului a fost acoperită de Sorin Loghin, student al Institutului Teologic Penticostal din București, care în sesiunea: „Metafore economice în 2 Corinteni 8 și 9” a argumentat faptul că: „Strângerea de fonduri trebuie să fie privită ca o lucrare spirituală în care oamenii să fie motivați nu să dăruiască într-o măsură egală, ci cu un sacrificiu egal, pentru că atitudinea din spatele dărniciei are greutate mai mare decât valoarea materială a darului oferit.”
Partea practică a temei simpozionului a fost prezentată de președintele CRST, fratele Ghiță Rițișan, în sesiunea: „Provocări și oportunități în slujirea făcătorilor de corturi,” alături de studenta CRST, Georgiana Z., care a vorbit despre: „Dezvoltarea unei afaceri pe câmpul de misiune.” Materialele prezentate au generat întrebări din partea participanților și au condus la răspunsuri care responsabilizează la a regândi misiunea, pentru că în multe din grupurile etnice neatinse cu evanghelia pot intra doar creștini „făcători de corturi” cu un plan de autosusținere care să permită șederea pe termen lung și dezvoltarea unei echipe prin care să se exercite și partea economică a afacerii, dar și partea spirituală a misiunii.
De aceea, rugați-vă ca Dumnezeu să ofere studenților idei de proiecte prin care să intre în țări restrictive și să le dea viziune absolvenților școlii în a găsi modalități de autosuținere pe câmpul de misiune, dar în același timp să acceseze și resursele oferite de poporul român. Majoritatea misionarilor noștri depind de suportul financiar al bisericilor din România, fără de care mulți ar fi nevoiți să se întoarcă acasă.
Florin Duciuc, Decan Academic
Noiembrie 2019