fbpx

Formarea misionarilor de mâine

Home / crst / Uncategorized / Formarea misionarilor de mâine
Formarea misionarilor de mâine

În ultimele două decenii, numărul românilor care au înțeles că sunt chemați să ducă Vestea Bună a Evangheliei popoarelor neevanghelizate, a cunoscut o creștere admirabilă. Țara noastră are cel mai mare număr de biserici penticostale din Europa, ceea ce ne conferă statutul de fruntași la nivel european. Acest har de care ne bucurăm ne responsabilizează să continuăm să fim harnici pentru lărgirea Împărăției lui Dumnezeu pe plan local, național și chiar mondial.

Centrul Român de Studii Transculturale (în continuare CRST) și-a început programul de instruire misionară în anul 2001, la inițiativa unui grup de lideri din Constanța, sub coordonarea pastorului Gheorghe Rițișan. Viziunea CRST este echiparea creștinilor români pentru a duce Vestea Bună popoarelor neevanghelizate, iar îndeplinirea acestei viziuni se realizează într-un cadru de excelență prin care studenții beneficiază de dezvoltare spirituală, instruire teoretică și echipare practică.

Programul de instruire se întinde pe durata a doi ani. În primul an se predau cursuri biblice de bază și cursuri introductive de misiune, iar în anul II programa școlii conține cursuri de misiune, care ghidează studentul să deprindă abilitățile necesare comunicării transculturale, slujirii bivocaționale, învățării unei limbi noi și evanghelizării în context islamic, budist sau hindus. Profesorii școlii sunt lectori cu o înaltă pregătire academică, atât români, cât și străini, majoritatea cu o bogată experiență în misiune.

Localizat în diversitatea etnică a Dobrogei, CRST are în vedere expunerea studentului la ceea ce înseamnă evanghelizarea oamenilor dintr-o altă cultură. Astfel că, la final de săptămână, studenții se implică în proiecte de evanghelizare alături de bisericile din zonă, interacționând cu oameni ce aparțin unor grupuri etnice diferite și au o religie în care Isus Hristos nu este recunoscut ca Domn. Spre finalul anului I studenții, însoțiți de un lider al școlii, participă în călătoria de misiune pe termen scurt organizată într-un câmp de slujire din țări precum Turcia, Albania sau Kosovo, pentru a observa modul de lucru al misionarilor români ce slujesc acolo și pentru o mai bună înțelegere a contextualizării necesare în misiune. În al doilea semestru din anul II, călăuziți de Duhul Sfânt, studenții își aleg țara în care timp de două luni fac practică alături de misionari cu experiență, pentru a înțelege care este locul în care vor sluji ca misionari pe termen lung. Anul acesta studenții au slujit în țări precum Japonia, Egipt, Niger, insula Socotra ce aparține de Yemen, Tadjikistan, Arabia Saudită și Indonezia, iar majoritatea au primit confirmare din partea lui Dumnezeu că aceasta este țara în care se vor întoarce să slujească ca misionari pe termen lung.

Disciplinele spirituale este primul curs oferit în anul I la care studenții învață importanța acestora în relația cu Dumnezeu. Ca și colectiv practicăm disciplinele spirituale, în timpul săptămânii începem ziua cu un timp de rugăciune și închinare, avem în vedere o zi de post pe săptămână, iar o dată pe semestru facilităm o săptămână de post împletită cu rugăciune necurmată. De asemenea, fiecare student este asistat în dezvoltarea și pregătirea sa de un mentor pe tot parcursul studiilor.

Campusul școlii oferă: instruirea studenților în două săli de clasă și o bibliotecă echipată cu  literatură misiologică, retragerea într-o odăiță pentru timpul de părtășie personală cu Dumnezeu, posibilitatea de cazare pentru toți studenții și servirea meselor în timpul săptămânii, la cantina școlii.

Înscrierea la CRST se face pe baza unui dosar de înscriere și a unui interviu. Candidatul la interviul în vederea admiterii trebuie să fi experimentat nașterea din nou, să fie membru/ă într-o biserică creștină evanghelică, să aibă chemare specifică la misiune transculturală, să-și asume angajamentul de a pleca pe câmpul de misiune după absolvirea studiilor, să primească o recomandare de la pastorul bisericii, să fi promovat examenul de bacalaureat (excepțiile se vor discuta în particular) și să fie clinic sănătos.

Pe paginile Sfintei Scripturi citim despre Daniel, Iosif, Timotei, Samuel și alții, tineri de care Dumnezeu s-a folosit pentru lucrări specifice. Tot astfel, Dumnezeu alege tineri și în generația noastră pentru diferite lucrări, precum și lucrarea de a face ucenici din toate neamurile. Tinerii noștri aud glasul Domnului întrebând: ,,Pe cine să trimit și cine va merge pentru Noi?”, iar răspunsul lor este ,,Iată-mă, trimite-mă!” (Isaia 6:8).

CRST este locul potrivit pentru oricare membru dintr-o biserică din Alianța Evanghelică din România, care are o reală pasiune pentru mântuirea popoarelor neevanghelizate și o dorință vie de a învăța cum să fie eficient în misiune transculturală.

Prin dezvoltarea pe care a cunoscut-o de-a lungul anilor, CRST este un punct de referință în rândul școlilor de profil, iar mărturia unuia dintre partenerii noștri spune că:

,,Prin pregătirea pe care ați oferit-o studenților CRST ați amprentat puternic lumea și câmpul de misiune. Întotdeauna privim spre România ca la un model de formare și trimitere a misionarilor, pentru că v-ați dezvoltat mult într-un timp scurt și ați schimbat astfel paradigma organizațiilor de trimitere a misionarilor.” – Brad Walz, președintele World Assemblies of God Fellowship Mission commission

De la înființare și până în prezent, CRST a format 216 absolvenți, dintre care aproximativ 25% vestesc Evanghelia în 28 de națiuni. În anul curent, prin Agenția Penticostală de Misiune Externă (APME) sunt acreditați peste 80 de misionari români, din care mai mult de jumătate sunt absolvenți CRST.

În continuare sunt prezentate câteva mărturii ale absolvenților CRST, care slujesc în misiune în diferite țări. În ce mod a ajutat pregătirea de la CRST la formarea ta ca misionar? este întrebarea la care au răspuns cu nostalgie amintindu-și de perioada petrecută petrecută la CRST.

„Pregătirea de la CRST ne-a ajutat să înțelegem diferențele dintre oamenii ce aparțin unor culturi diferite și ne-a provocat să fim flexibili, creativi și dependenți de Domnul cu privire la metodele pe care le folosim în slujire sau în împărtășirea Evangheliei. Totodată, am înțeles că valorile Împărăției lui Dumnezeu transcend orice cultură și aduc unitate în familia lui Hristos.” Uțu și Betty Besoiu, Mongolia

„Când mă gândesc la cursurile de la CRST, în primul rând îmi vin în minte profesorii, care au avut impact poate mai mare decât informația. De la fiecare am învățat câte ceva: valoarea iubirii altora, care sunt total diferiți de tine și cultura ta, comunicarea eficientă cu cei din altă cultură, rezistența la efort nu doar fizic ci și spiritual, etc. Practica de la finalul săptămânii a avut un impact puternic, deoarece intram în contact cu oameni pe care în mod obișnuit nu i-aș fi abordat. CRST îți întinde limitele ca să vezi că, împreună cu Dumnezeu, se poate!” Rodica Shaafati, Salonic, Grecia

„CRST este mai mult decât o școală, este o experiență transformatoare, iar pentru mine transformarea a avut loc pe mai multe planuri. Pe plan spiritual am înțeles mai bine ca niciodată inima lui Dumnezeu pentru toate popoarele. Pe plan personal și relațional m-am descoperit mai mult pe mine însămi și am avut un loc prielnic să leg prietenii pe viață cu oameni deosebiți.  Una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat a fost să văd provocările ca pe oportunități de creștere.” Denisa Moldovan, Madagascar

„Privind în urmă, văd formarea și pregătirea de la CRST pentru slujirea de pe câmpul de lucrare foarte necesară. Din multe puncte de vedere zic că nu aș fi avut curaj să merg să trăiesc și să slujesc într-o țară islamică fără să fi avut pregătirea de la CRST. Înainte să ajung la școală mi se părea mult doi ani, dar acum pot zice că doi ani poate a fost puțin. Desigur, aspectele importante și principiile învățate acolo au fost o bază, însă formarea mea încă continuă, deoarece Dumnezeu este cel ce continuă să ne prelucreze ca să putem fi vase folositoare în lucrarea Sa. Pot să spun că am apreciat în mod deosebit cursurile și sfaturile profesorilor, care au fost ani de zile lucrători pe un câmp de misiune și ne-au învățat cu dragoste și răbdare din experiența lor.” *Roda, Asia

Dacă dorești să fii și tu parte din lucrarea de misiune în zonele unde Vestea Bună nu a ajuns încă și vrei să vezi că oamenii se întorc la Domnul, avem un loc pentru tine la CRST!

Bianca Adomnicăi

 

*Articol publicat în revista Cuvântul Adevărului și Noi Frontiere.